“A la vora del riu mare” és el primer single d’avançament del nou disc de Marala

Amb la producció musical de Pau Vallvé i la sonora de Jordi Casadesús, les artistes Selma Bruna (Sant Cugat), Clara Fiol (Palma) i Sandra Monfort (Pedreguer) s’han amarat de cants de batre, balls de vetlla valencians, cançons de mort illenques i romanços per parir un disc rabiosament actual i tan contundent i reivindicatiu com necessari i esperançador: ‘Jota de Morir’ disponible el 23SET2022

El primer avançament del disc és una magnífica introducció a ‘Jota de morir’: Marala s’inspiren en una quarteta tradicional valenciana i ens presenten una peça amb loop de guitarra i grans dosis de subs com a base sonora per una lletra emmarcada en temps de postguerra on la mort i la destrucció formen part d’un mateix riu que malgrat tot continua baixant ple d’esperança i vida

Marala són tres veus. Les veus de Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort, tres virtuoses de la música que s’interessen per la tradició com una forma d’innovació més i que en aquest projecte conjunt canalitzen la ràbia de les veus femenines silenciades durant segles i, tot reivindicant la cura en les seves cançons, es conxorxen en el compromís de no tornar a callar mai més. En marxa des del 2018 i després del prometedor debut ‘A trenc d’alba’ (U98 Music – 2020) i una gira de més de 60 concerts, presenten aquesta tardor el seu nou àlbum ‘Jota de morir’.

Les 10 peces del nou disc són el resultat de la investigació que Marala ha dut a terme sobre el tractament de la mort en la música tradicional. Amarant-se de romanços, quartetes, balls de vetllatori, cançons de mort, cants de batre i altres elements del substrat tradicional illenc, valencià i principatí, Marala han parit el repertori propi d’aquest segon disc amb la mort com a pedra angular. A ‘Jota de morir’ les artistes parteixen de la mort com un univers enorme i silenciat i en fan el paral·lelisme amb altres universos igualment inabastables i també silenciats: la música tradicional i la veu de les dones. Marala canten la mort amb voluntat d’integrar-la a la vida, desmitificar-la i retre-li homenatge, amb l’objectiu finalment de cantar-hi avui com hi han cantat sempre les padrines: ficant-se la mort dins la boca...per no fer-la callar. Amb la producció sonora de Jordi Casadesús i junt a Pau Vallvé a la producció musical, Marala aposten per fer de la tradició una nova forma d’innovació i amb 'Jota de morir' aconsegueixen un plaent equilibri entre referències, estructures i instruments tradicionals i un embolcall sonor on la síntesis i distorsió de sons i els apunts d’electrònica són tan encertats com executats amb mestressa.

“A la vora del riu mare” és el single i clip d’avançament de l’àlbum i el track inicial del disc, que obre les portes a la mort amb l’adaptació d’una quarteta tradicional valenciana emmarcada en temps de postguerra. Mort, destrucció i misèria formen part d’un mateix riu que continua baixant ple d’esperança i vida: “en temps de secà, paraules d’amor florien”, “sembrarem els camps de vida” i “a la vora del riu, mare, ara a mi em toca llaurar”. La cançó està construïda sobre loop de guitarra de Sandra Monfort i unes percussions insistents adobades amb grans dosis de subs, una peça perfecta musicalment per endinsar-nos en l’equilibri sonor que regnarà en el disc que s’obre: música d’inspiració tradicional amb les veus com a ingredient principal i una electrònica tan subtil com present arreu.

ESCOLTA JA "A LA VORA DEL RIU MARE" DE MARALA

PRECOMANDA 'JOTA DE MORIR'


Segueix Marala

Segueix a Marala a INSTAGRAM, a FACEBOOK, al canal de YOUTUBE i a SPOTIFY