Carmen Xía presenta per fi a Barcelona el seu àlbum debut ‘La Herida’: avui a la Deskomunal!

La rapera-coplera de La Isla de San Fernando actua avui a La Deskomunal de Sants presentant el seu primer disc ‘La Herida’

Carmen Xía estarà acompanyada pel seu productor Suzio Tarik als giraplats i completaran la vetllada andalusí els rapers gaditans FRAC (Fundación de Raperos Atípicos de Cádiz)

La gira de presentació de ‘La Herida’ es va iniciar a Marinaleda el 15 d’abril, passa avui per BCN, repetix el 21 de maig al Festival Cruïlla XS a la Fàbrica Damm el 21 de maig i s’estendrà per Málaga (4 de juny), Cádiz (17 i 18 de juny) i Almería al Cooltura Fest el 20 d’agost


Escoltar CARMEN XÍA

           

Carmen Xía (La Isla de San Fernando, Cádiz) no és del tot nova en això i atresora amor i respecte pel cante, la copla, el quejío i Andalucía: “eternamente agradesía a las ancestrah, por convertir arte y doló en la memoria de mi tierra”. Va obrir fa temps la porta a l’escriptura, les tecles blanques i negres del piano i a escopir rimes com verí reactiu i ara diu que ja no la pot tancar.

També ens explica la Carmen Xía que “Andalucía és una ferida. Que l’art, com diu la Martirio, és una ferida. I que, finalment, ser dona i persona dissident en aquest món és també una ferida. Cadascuna de nosaltres sobreviu com pot als traumes que causa aquest món mitjançant les seves pròpies ferides. Les copleras intentaven sobreviure. El poble gitano intentava sobreviure. Les dones i les persones dissidents intentem sobreviure. Les artistes intentem sobreviure en un món dominat per l’home i el capital, però aixecat per les oprimides i sostingut pel patiment””. Bravo per la intro, millor no podia quedar al full promo del seu àlbum debut titulat, és clar, ‘La Herida’.

Amb produccions de Suzio Tarik i Enzoo Leep, màstering de l’Oriol ‘Dry’ Rafí i artwork de Nacho Fernández-Trujillo, els 11 talls del disc debut de la rapera-coplera andalusa estan farcits d’influències i picades d’ullet que van de Lola Flores a ben foscos Lauryn Hill passant per La Paquera de Jerez, Marifé de Triana, Gata Cattana, Lole y Manuel o Camarón de la Isla. Beats en la seva majoria trencats i foscos, ferides sonores obertes sobre les que Carmen Xía se’ns obre en canal amb la memòria sempre com a far i vulnerabilitat i ràbia a cabassos (i parts iguales). A ‘La Herida’ Carmen Xía se’ns presenta orgullosa amb un rap profund i rotund que aplega tradició i modernitat, que fuig de mandanga post-romàntica i amb el que ens fa mostra de l’àmplia paleta amb la que és capaç de jugar. Que no tot havien de ser topos blancs sobre el roig d’un traju de faralaes, romeries, toros, finos i tapes. Que en això de la música, com a l’art o al cante o amb Andalucía mateixa, “la memoria no se mata y el perdón no se roba”, que “Al Andalus asoma”: amb Carmen Xía el sud torna a ser el nostre nord.


CARMEN XÍA · Presenta ‘La Herida’
Divendres 29 d’abril de 2022
LA DESKOMUNAL – SANTS (BCN)
+ La FRAC
21h | Entrades 8€/10€
Tickets!

CARMEN XÍA · Presenta ‘La Herida’
Dissabte 21 de maig de 2022
CRUÏLLA XS
Antiga Fàbrica Damm - BCN
A partir de les 12h
Més info i entrades


FES-TE JA AMB 'LA HERIDA'


Més info CARMEN XÍA
INSTAGRAM
FACEBOOK
TWITTER
YOUTUBE
SPOTIFY